Przepis na tartę:
Składniki
- 2 szklanki mąki
- kostka margaryny lub masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajo
- szczypta soli
- rabarbar
Opis wykonania
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól i mieszamy razem.Następnie dodajemy pokrojoną margarynę lub masło ( oczywiście odpowiednio wcześniej wyciągnięte z lodówki i ogrzane ) i jajo.
Wszystko wyrabiamy aż powstanie miękkie, lekko lepiące się ciasto.
Ciasto wkładamy na 30 min do zamrażalnika.
W tym czasie natłuszczamy formę na tartę i posypujemy bułką tartą, oraz obieramy rabarbar i kroimy na kawałki..
Po 30 min wyciągamy ciasto dzielimy na dwie części. Większą częścią ciasta wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i rozkładamy owoce, dosyć gęsto.
Z mniejszej ilości wałkujemy paski tak aby na wierzchu ułożyć tzw "kratkę" :)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 40-50 min.
Smacznego :)
A tu zdjęciowy tutorial :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz