poniedziałek, 14 maja 2012

Tarta z rabarbarem

Tarta to ciasto które króluje w mojej kuchni od wiosny do jesieni. Uwielbiam to ciacho bo jest szybkie, proste, tanie i bardzo smaczne. Co więcej można ją zrobić chyba ze wszystkimi owocami świata! W zależności od tego na jakie owoce jest sezon taką tartę piekę. I właśnie u mnie rozpoczął się sezon na tartę z rabarbarem.
Przepis na tartę:

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • kostka margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • rabarbar

Opis wykonania

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól i mieszamy razem.
Następnie dodajemy pokrojoną margarynę lub masło ( oczywiście odpowiednio wcześniej wyciągnięte z lodówki i ogrzane ) i jajo.
Wszystko wyrabiamy aż powstanie miękkie, lekko lepiące się ciasto.
Ciasto wkładamy na 30 min do zamrażalnika.
W tym czasie natłuszczamy formę na tartę i posypujemy bułką tartą, oraz obieramy rabarbar i kroimy na kawałki..
Po 30 min wyciągamy ciasto dzielimy na dwie części. Większą częścią ciasta wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i rozkładamy owoce, dosyć gęsto.
Z mniejszej ilości wałkujemy paski tak aby na wierzchu ułożyć tzw "kratkę" :)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 40-50 min.

Smacznego :)
A tu zdjęciowy tutorial :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz